KOI KARPE

colourbox24382298_koi_karpe

Biologi

Koi Karpen holdes som hobbydyr i havedamme, hvor den også kaldes for guldfiskedammens konge.

Den stammer oprindelig fra vildkarper i Sydøstasien, hvor den allerede for omkring 2400 år siden blev forædlet til et utal af tamformer.

Navnet Koi er en forkortelse af det japanske ord Nishikigoi, der betyder noget i retning af brokade, hvorfor det japanske navn for fisken egentlig er ”brokadekarpe” efter fiskens fantastiske farvepragt og mønstre.

Brokade er et kraftigt mønstervævet stof af silke. De fattige japanske risbønder havde så langtfra råd til at købe den kostbare brokade. Men deres ”brokadekarpe” blev holdt som spisefisk til fremstilling af retten ”Magoi”.

Fiskene blev opdrættet i små damme nær ved rismarkerne.

Der findes mange forskellige tamformer af koi karper fremavlet af ivrige hobbyfolk. De såkaldte butterfly koi karper har meget lange finner og hedder på dansk sommerfugle koi karper. Alt efter udseende og sjældenhed kan koi karper opnå en pris på næsten 100.000 kr. blandt ivrige avlere.

Karperne har en middellevetid på 35 år, men rekorden er omkring 60 år. Store koi karper vejer omkring 20 kg og vokser til 1 m. De lægger 400.000 til 500.000 æg i flere kuld, og ungerne klækker efter 4 dage. Koi karper lever af planter, insekter og orme eller fremstillet fiskefoder. Hvis vandtemperaturen kommer under 10o C, nedsættes stofskiftet, og fiskene går i vinterdvale på bunden.

Koi karperne optræder i mindst 16 hovedtyper og 100 underformer. Antallet af varianter vokser hele tiden.