AFRIKANSK HVID KNÆLER

  • img_0378
  • colourbox30455150_1_knaeler
  • knaeler_billede

Biologi

Knælerne er er en stor gruppe af rovlevende insekter med mere end 2.000 arter fordelt i alle tropiske skov- og buskområder. Den afrikanske hvide knæler hører hjemme i Vestafrika i egnene omkring Nigeria.

Alle knælere kan kendes på deres trekantede hoved med store øjne, den aflange krop og på deres enormt store forben. Når knæleren sidder stille, er forbenene foldet sammen i en bedende stilling. De store øjne giver knælerne et helt fantastisk syn, men det er kun brugbart, når det er lyst. Derfor ligger knælernes aktivitetsperiode primært i dagtimerne. Yderligere har knæleren høreorganer på benene.

De afrikanske knælere er blandt de almindeligste hobbydyr i terrarier.

Knælernes nærmeste slægtninge er termitter og kakerlakker, og selvom de kan ligne græshopper  er de langt fra indbyrdes beslægtede. De afrikanske knælere behøver ikke være hvide. Der findes et utal af varianter med både brunlige og grønne nuancer, og man mener at forskellene i farver skyldes forskellige miljøforhold.

Knælerne er først og fremmest kendt som drabelige rovdyr. De sidder på lur eller sniger sig ind på byttet, der næsten altid er andre insekter. Med en lynhurtig bevægelse foldes forbenene ud og klemmes sammen om byttet, som føres til munden og ædes levende.  Af og til optræder knælerne også som kannibaler. Den forreste del af knælernes tarm fylder en stor del af bagkroppen, og her kan større bytte fordøjes stille og roligt.

Knælernes yngleadfærd er som regel en drabelig historie. Indledningsvis vil hannen klappe hunnen forsigtigt på ryggen med sine forben. Derefter bøjer han bagkroppen inde under hunnen og anbringer sin sæd i en særlig lomme på hunnens underside. Midt under parringen går hunnen amok. Hun bider hovedet af hannen, som dog fortsætter ufortrødent uden hoved.  Nå r parringen er overstået, går hunnen helt bersærk og æder resten af hannen.

Man ved ikke helt, hvorfor det skal gå så drabeligt til, men i teorien får hunnen selvfølgelig et gevaldigt kosttilskud.

Når tiden kommer befrugtes æggene. Inden de lægges sovses de ind et sekret, som dannes af nogle særlige kirtler. Sekretet tørrer op, og æggene befinder ig nu i en beskyttende ægsæk, som kan rumme helt op til 400 æg. Sækken klistres fast til plantestængler eller graves lidt ned i jorden. Efter omkring et par måneder klækkes æggene, og de såkaldt nymfer dukker frem.  Nymferne er ikke larver men miniudgaver af de voksne.  De små skiter deres hud en halv snes gange, og for hvert hudskifte er de blevet et nummer større. Efter sidste hudskifte er nymferne blevet voksne med en forventet levetid på ca. 6 måneder.

Trusler

Den afrikanske knæler har stor set ingen fjender, men skovfældning reducerer selvfølgelig levestederne.