Blomsterbille

  • img_0434_blomsterpragtbille_nov._2020
  • 3_hunner_dec._2020

Biologi

Rosenbillerne stammer oprindeligt fra det centrale og sydlige Afrika men har bredt sig over det meste af Jorden. Flere af arterne er fantastisk farvestrålende og er af den grund ganske udbredt som terrariedyr. Der findes utrolig mange varianter af billerne, og det kan være svært at skelne de forskellige typer fra hinanden. Føden hos de voksne biller består af nektar, pollen og saft fra søde frugter. Larverne må klare sig med råddent plantemateriale og visne, halvfugtige blade.

Hunnen lægger sine 6-40 æg i jorden. Æggene bliver anbragt hver for sig i små huler, som hunnen omhyggeligt dækker til. Når der er gået ca. 1 måned, klækker æggene, og larverne kommer frem. De æder det rådne plantemateriale og vokser sig overraskende store nede i hulerne. Flere arter har larver, der bliver flere gange større end de voksne biller.

Når føden slipper op efter 4 måneder, bryder de store larver op til overfladen, hvor de kravler videre rundt for at finde et nyt sted til at forpuppe sig. De graver sig ned igen og indkapsler sig i puppehud. Forpupningen varer 4 uger, og så kommer de endelig frem som voksne biller af normal størrelse.

Trusler

Rosenbillen er ikke truet, men med sin forkærlighed for søde frugter betragtes den mange steder som et skadedyr i haver og plantager. I den vilde natur efterstræbes billerne af mange fugle.