Kattalemur

  • lemur_ungen_-_kopi
  • lemur_ungen1_-_kopi
  • katta_lemur_4
  • katta_lemur_63

Biologi

Kattalemuren og de næsten 100 andre arter af lemurer findes udelukkende på Madagaskar. De hører alle sammen til aberne, men de er noget specielle. Den mindste lemur vejer kun 30 gram og er dermed meget mindre end den mindste abe.

Lemurerne er specielle, fordi de har levet isoleret på øen i mindst 40 millioner år. Det er en gåde, hvordan de første forfædre til lemurerne kom fra Afrika og over til Madagaskar. Afstanden mellem fastlandet og øen er immervæk over 1000 kilometer. Nogle mener, at lemurerne er kommet ”sejlende” på flydende træstammer eller andre bunker af plantemateriale. De første lemurer har højest sandsynligt kunnet klare sig i lang tid uden vand og føde, fordi de kunne gå i en slags dvaletilstand. Andre mener, at den teori er usandsynlig, og at der på en eller anden måde har været en slags landbro i hvert fald et stykke ad vejen.

Lemurerne foretrækker skov- og buskområderne i det sydvestlige Madagaskar. Her lever de i tætte flokke på op til 30 dyr. Flokkende ledes af en hun, som bestemmer det hele.

I modsætning til de fleste andre lemurer er kattalemurerne aktive om dagen. De sover tæt sammen oppe i træerne, og de står op mellem klokken 5.30 og 8.30. Så kravler de ned på jorden og tilbringer som regel en rum tid med at solbade.

Lemurerne kommunikerer indbyrdes ved duftsignaler, og de har kirtler ved halen som kan afgive forskellige dufte. Derudover stryges den lange hale under hannens armhuler, hvor der også sidder særlige duftkirtler. Når halen holdes højt og viftes i vinden spredes en afskrækkende duft i omgivelserne. De fleste mennesker kan ikke lugte kattalemurens helt specielle parfume.

Lemurerne har også et rigt repertoire af lyde, som de bruger til at holde gruppen samlet, meddele hvor der er føde og til at advare hinanden mod fjender.

Lemurerne er ikke kræsne. De æder planter og frugter, ligesom smådyr og sågar fugleunger også står på menuen.

Inden parringstiden begynder hannerne at blive mere aggressive over for hinanden. Men i stedet for at slås, prøver de at imponere en modstander ved hjælp af sekret fra deres duftkirtler. Stridighederne afsluttes som regel med, at de to hanner stiller sig over for hinanden og stirrer hinanden i øjnene, nøjagtig som i en revolverduel fra en westernfilm. Samtidig viftes halen frem og tilbage i retning mod modstanderen. Den der lugter kraftigst eller bedst vinder ”kampen”. Hunnerne, som bestemmer, udvælger normalt den vindende han, men ikke sjældent foretrækkes taberen.

Ungerne fødes i september eller i begyndelsen af oktober. Almindeligvis får lemurerne kun ’en unge, men i fangenskab kommer der ofte tvillinger. I de første to uger klamrer ungerne sig til moderens mave, men når de bliver ældre kravler de op på ryggen. Det er fortrinsvis moderen som passer ungerne, men ældre søstre og sågar andre voksne hunner bidrager også til opdragelsen. De unge hanner forlader deres flok når de er 3 til 5 år gamle. De tager afsted to eller tre sammen for at finde en ny flok som vil acceptere dem.

Lokale indbyggere troede oprindelig, at lemuren havde sjæl og var alle folks stamfader.

Trusler

Kattalemuren er i dag truet, fordi man har fældet store dele af skovene på Madagaskar, og fordi klimaet er blevet varmere og mere tørt. Man regner med, at mere end 90% af øens skove er forsvundet. I zoologiske haver er der ca. 2000 lemurer, men det er det samme antal som i naturen.

Kattalemuren lever i den syd-/ sydvestlige del af Madagaskar og adskiller sig fra den brune lemur ved at have en sort og hvidstribet hale, som den bruger til at signalere med.

I naturen kan den opnå en alder på 15-20 år og den vejer fra 2,3 til 3,5 kg.

Kattalemuren ser stadig ud, som den gjorde dengang der levede dinosaurer, for 65 millioner år siden. Den anses for at være stærkt truet p.g.a. rydning af de skove de lever i.