LAMA

Lamaen er i virkeligheden en slags kamel uden pukler. Den er slet ikke noget oprindeligt vildt dyr, men en tamform af den såkaldte guanaco, der blev tæmmet af mennesket for 3.000 år siden.

Guanacoen og dermed lamaens forfædre, levede på de store prærier i Nordamerika for 40 millioner år siden. Forfædrene udvandrede til Sydamarika for 3 millioner år siden, og ved istidens slutning for 10.000 år siden, blev de isoleret til Sydamerika. Efter tæmningen har mennesket dog importeret mange lamaer tilbage til Nordamerika.

Lamaen lever i dag som husdyr og forvildet på græssletter overalt i Sydamerika, ligesom den kan træffes et pænt stykke oppe i Andesbjergene.

Lamaen anvendes først og fremmest som lastdyr, men hos indianerne er den også en vigtig fødevare – huden bruges til læder – fedtet til olie i lamperne – og eskrementerne til brændsel.

Latinsk navn: 

Lama glama

Levested: 

Sydamerika - indført til Nordamerika

Adfærd: 

Fortrinsvis aktiv om dagen; meget social

Antal unger: 

1

Gruppesammensætning: 

Lever i familiegrupper

Levested: