Seksringet bæltedyr

  • img_0229
  • img_0220
  • img_0219

Biologi

Det 6-ringede bæltedyr lever i Sydamerika øst for Andesbjergene, hvor den foretrækker savanner. Det 6-ringede bæltedyr kan trods navnet have 6-8 segmenter eller ”bælter” med enkelte stride børster.

Der findes i alt 21 arter af bæltedyr, og de er alle tæt og kraftigt bygget. Oversiden er helt dækket af et hårdt panser bestående af forbenede hudsegmenter. Det hårde panser minder om opbygningen af vores negle og hår.

De er i familie med myreslugere og dovendyr, som også hører hjemme i Sydamerika.

Bæltedyrene blev udviklet for 35 mio. år siden, og dengang fandtes kæmpebæltedyr på størrelse med biler. De "moderne" bæltedyr bliver kun fra 20-100 cm alt efter art.

Dyrene har kraftige kløer som bruges til at grave føde op og til at grave 1-2 meter dybe gange i jorden.  For enden af gangen er der en lille hule, som lige netop tillader bæltedyret at vende sig. Nede i hulen føder hunnen 1-3 unger, som kun vejer 100 gram ved fødslen, og deres øjne åbnes først, når de er omkring 25 dage. Allerede en måned gamle vejer de imidlertid 500 gram og er klar til at spise fast føde.

Det 6-ringede bæltedyr æder stort set alt i passende størrelse. Det gælder både frugter, andre plantedele og et utal af forskellige smådyr. De ser ikke så godt, og må forlade sig på en god lugtesans og en skrap hørelse.

I modsætning til de fleste andre bæltedyr er de 6-ringede ofte aktive om dagen. De er enegængere og afmærker deres territorium med sekret fra en duftkirtel under halen. Dyrene er voldsomt aggressive over for indtrængende artsfæller, som angribes med tænder og klør.

Det 6-ringede bæltedyr er en rigtig god svømmer. Ved at sluge en masse luft reduceres vægten i vandet mærkbart, og dyret kan næsten flyde.

Trusler

I Brasilien bliver bæltedyrene jaget af lokalbefolkningen. Indianerne sætter stor pris på kødet, og især halen betragtes som en delikatesse.