Zebramangust

  • zebra_mangust_17
  • _dsc0585_cmyk_farve
  • dsc_8014

Biologi

Zebramangusten er hjemmehørende i Afrika syd for Sahara fra Gambia til Etiopien og videre ned til Sydafrika. Den optræder på savannen og undgår jungle- og ørkenområder.

Den måler omkring 60 cm i længden, hvoraf halen udgør omkring halvdelen. Der findes flere forskellige mangusterarter, men zebramangusten adskiller sig ved de tydelige sorte striber hen over ryggen, og der er stort set ikke forskel på han og hun

Dyrene lever i flokke på 10 til 20 dyr, der bevæger sig rundt som nomader, men som godt kan blive længere tid i et gunstigt område.

Zebramangusterne er yderst sociale. De passer ungerne i fællesskab, og de tager sig også af sårede og ældre flokfæller. Rangordnen i flokken er ikke særlig godt undersøgt, men noget tyder på, at hunnerne dominerer. Når et medlem af flokken opdager en fare, afgives der et højt piftende signal, og hele flokken samler sig i en tæt klump med de yngste og sårbare dyr godt beskyttet inderst i klumpen. Hvis der er mulighed for det, kan flokken også sprede sig med lynets hast.

Zebramangusten er overvejende insektæder, men både slanger, firben, æg og mus står også på menuen. Når det gælder æg eller snegle med hårde skaller, anbringes byttet mellem forpoter, og med spredte bagben kastes byttet med stor fart bagud mod en sten. Mangusteren vender sig om og gør sig til gode med det bløde indhold.

Når hunnerne er omkring 10 måneder og hannerne omkring 5 måneder bliver de kønsmodne. Forud for parringen cirkler hannen rundt om hunnen med højt løftet hale samtidig med, at han smører hunnen med et sekret fra en kirtel under halen.

2 måneder senere føder hunnen 2-6 unger i små fordybninger, huler i jorden eller i forladte termitbo. Parringerne er som regel synkroniseret i flokken, således at hunnerne føder nogenlunde samtidig. Hele flokken passer godt på ungerne, og hunnerne tilbyder mælk til alle unger i flokken. Men selv om der passes godt på afkommet, er farerne mange, og man regner med at kun halvdelen når at blive 3 måneder gamle.

Trusler

Zebramangusten er forholdsvis almindelig og anses ikke for truet.