MARSVIN

  • dsc_4279-edit-2
  • dsc_7457
  • dsc_7456
  • _dsc6071

Biologi

Marsvinet er en haleløs gnaver, som ikke længere optræder vildt i naturen. Fossiler antyder, at vilde marsvin oprindelig levede i bjergrige områder i det nordlige og vestlige Sydamerika.

De vilde marsvin blev tæmmet og holdt som en slags husdyr eller som kæledyr. Fordi marsvinet er forsvundet fra naturen, ved vi ikke så meget om deres naturlige adfærd. Det gælder manglende viden om deres føde, deres territorium og deres forplantning.

De er dog yderst sociale, og som mange andre gnavere danner hannerne en rangorden med en enkelt dominerende han. Hanner slås vildt om hunnerne, og derfor er det almindeligt at fjerne hannerne og lade dem leve alene uden for parringssæsonen.

I fangenskab er hunnerne mere villige til parring, når der er flere hanner til stede. Hunnen passer ungerne i 2-3 uger, men derefter må de stort set klare sig selv.

Marsvinet har et særligt reaktionsmønster, hvis der er fjender i nærheden. Kroppen krympes sammen og dyret "spiller" dødt. Er fjenden eller truslen længere væk spæner dyrene væk i sikkerhed.

De har et rigt repertoire af lyde, som de bruger til at kommunikere med. Hvin og pifte lyde er bare et par eksempler.

Det er også kendt, at marsvin får mange parasitter i fangenskab, Det gælder især lus og miner, som er særdeles plagsomme. Ofte er angrebene så voldsomme, at marsvinet dør.

Marsvin er som bekendt et populært kæledyr, og man opdeler de forædlede dyr i 13 forskellige avlslinjer. Derudover findes der et utal af forskellige krydsninger. Udover at være fredsommelige kæledyr, er marsvinet også et af de mest almindelige forsøgsdyr.

Marsvinet kom formodentlig til Europa med de spanske søfarende efter deres erobringer i Sydamerika allerede i 1500-tallet. En anden teori går på, at det var hollænderne der bragte den lille gnaver til Europa.

Navnet ”marsvin” stammer fra ordet ”mare”, der betyder hav og så fra navnet ”svin”. Måske fordi marsvinet blev bragt over havet og afgiver lyde, der kan minde om griselyde.

Det engelske navn ”guinea pig” skyldes nok, at et marsvin kunne købes for 1 guinea, som var navnet på en gammel engelsk guldmønt - og så ”pig”, der jo betyder svin på engelsk

I det gamle Sydamerika troede man, at marsvinet kunne bruges i medicinen. Hvis man gned patientens krop med et levende marsvin skulle dyret skrige, når den berørte det dårlige sted på kroppen. Og så kunne man gå i gang med en efterbehandlingen.