PARYK SILKEABE

Paryksilkeaben har fået sit navn efter den kraftige pels oven på hovedet. Selve ansigtet er næsten helt uden hår. Den hører hjemme i Columbias tætte regnskove, og hele dagen igennem er den på jagt efter føde – både højt oppe i træerne og nede på skovbunden. Her finder den smådyr og modne frugter.
Paryksilkeaben lever i familiegrupper med 1 voksent ynglepar og deres afkom. Gruppen består typisk af 10 dyr, og de større unger hjælper med til at passe de nye unger, som hyppigst er tvillinger. Paryksilkeaberne er ikke lige så aggressive over for andre grupper som andre silkeaber, og derfor har de største unger lettere ved at blive optaget i andre grupper.

VIDSTE DU AT?
• Paryksilkeaberne har mange forskellige lyde, og nogen mener, at de ligefrem kan ”snakke” sammen
• Den ældste hun i flokken udsender nogle duftstoffer, som forhindrer de yngre hunner i at blive tidligt kønsmodne
• Paryksilkeaben kan meget vel ha’ været model for Pipi Langstrømpes abe hr. Nilsson.

Latinsk navn: 

Sanguinus oedipus

Levested: 

Columbias regnskove

Adfærd: 

Aktiv om dagen.

Antal unger: 

Tvillinger

Gruppesammensætning: 

Små familiegrupper