EMU

  • emu_41
  • emu_60
  • colourbox7918437
  • dsc_1527

Emuen er Australiens største fugl og den næststørste fugl i hele verden, kun overgået af strudsen.

Emuen er en af de ældste fugle i jordens udviklingshistorie: Man mener den kan spores tilbage til dinosaurenes uddøde, for mere end 65 millioner år siden.

Emuen vandrer over store afstande for at finde føde og den er ikke kræsen.

Blandt dens favoritter er grønne planter, frø, bær og insekter i store mængder. Føden bliver findelt i fuglens krås. Kråsen er den del af maven, der er formet som en sæk.

For at findele føden, sluger emuen sten på op til 50 g; disse sten river planteføden i stykker i kråsen.

Sammenlagt kan kråsen rumme næsten 1 kg sten ad gangen.

I yngletiden forsvarer hannen sit territorium. Hunnen opsøger territoriet og det er, i modsætning til adfærden hos de fleste andre dyrearter,  hunnen der gør kur til hannen.

Hannen bygger rede på det flade land og her lægger hunnen 10-20 æg.

Hvert æg måler 10 cm og vejer 600g.

Det er hannen, der står for rugning og pasning af ungerne.

En gammel kæmpe:

Emuen er en af de ældste fugle i jordens udviklingshistorie. De første emuer kom på banen lige efter dinosaurerne uddøde for 65 millioner år siden. Gennem de mange år har emuen udviklet sig til at kunne trives i halvtørre sletteområder i Australien. Den undgår helst alt for tørre områder, hvor det er svært for den at finde vand og føde. Havet er den væsentligste årsag til at emuen ikke har spredt sig til andre lande. Samtidig har den ingen naturlige fjender og trives derfor godt i Australien. 

Emuen har meget stærke ben og kan sparke hårdt.

Den opsøger steder hvor det regner og den kan høre tordenvejr over enorme afstande. Den går ofte langt for at få vand.

Australiens Aboriginere har gennem århundreder anvendt emuolie. Olien kommer fra et fedtlag på emuens ryg.