Rensdyret tilhører hjortefamilien og lever i nordlige tundraområder.

Det vejer mellem 70-160 kg og kan blive op til 20 år gammelt.

Hannerne er noget større end hunnerne.

Både hanner og hunner bærer gevir, der skiftes hvert år.

Rensdyret er tilpasset kulde og sne. Klovene er store og kan spredes ud som en vifte, så de fungerer som en slags snesko.

Pelsen er op til 5 cm tyk.

I amerikansk tradition har julemandens rensdyr navne og kaldes: Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donder og Blitzen, ("A visit from St. Nicholas", C.C. Moore, 1823).

I dansk oversættelse gengives de normalt som: Springer, Danser, Smukke, Konge, Komet, Amor, Torden og Lyn. 

Dét rensdyr som vi i dag måske kender bedst, nemlig Rudolf, blev først kendt i 1939, da forfatteren R.L. May skrev historien om Rudolf, hvis snude lyste rødt og derfor kunne bruges som lygte i tågen, der var ved at standse julegaveudbringningen.

I 1949 udkom sangen " Rudolph the red-nosed reindeer", som blev oversat til dansk i 1950.

Latinsk navn: 

Rangifer tarandus

Levested: 

Nordlige tundraområder

Adfærd: 

Vandrer fra græsgang til græsgang, i takt med årstidernes skiften

Antal unger: 

1

Gruppesammensætning: 

Lever i store flokke og er meget sociale