21.04.21 - En fantastisk nyhed fra Guldborgsund Zoo

dsc_0906

Vores to trompeter næsehornsfugle i regnskoven har bygget en rede. 

Det er absolut ikke almindeligt, at det sker i zoologiske haver, så vi er selvfølelige stolte over begivenheden. Vores dyrepassere har talt om, måske Corona nedlukningen på trods af alt har været godt for vores næsehornsfugle. I hele nedlukningsperioden, har der kun været en dyrepasser inde i regnskoven. Det giver naturligvis en anden ro og måske har det hjulpet vores fulgepar til at få større interesse for redekassen. I den fri natur begynder fuglene, at bygge rede i februar og marts. Det var jo også den periode, hvor vi var lukket ned. Men uanset hvad, så følger vi fugleparret med spændthed. 

Næsehornsfuglene er med i det europæiske avlsprogram, hvor Guldborgsund Zoo er en af de 4 zoologiske haver i Europa, som deltager i dette program. Vores dyrepassere holder løbende koordinatoren orienteret om status for fugleparret. Alle oplysningerne er vigtige elementer, som indgår i avlsprogrammet. 

Fuglene stammer fra Afrika, og de har en helt speciel måde at bygge deres rede på. I naturen anlægges reden i hule træer, men i Zoo bruger vi redekasser der ligner. Når hunnen skal til at lægge æg, bliver reden muret til med mudder, og når æggene er lagt er hun muret helt inde med en meget smal sprække ud til friheden. Hun må bliver indespærret  i op til et par måneder. Så er ungerne blevet for store, og de kan selv hakke sig ud af deres fængsel. Hannen kommer med føde og fodrer familien gennem den smalle sprække. Først når ungerne er blevet tilstrækkeligt store, holder han op med fodringen, og det er måske sulten, der får ungerne til at bryde ud. Den særprægede redebygning beskytter mor og afkom mod fjender og konkurrenter, som findes i naturen. 

Vores dyrepassere har derfor valgt at holde regnskoven lukket i denne periode, indtil vi er sikre på, at næsehornsfuglene ikke længere lader sig forstyrre. Såsnart vores dyrepasse mener, at vi kan genåbne Regnskoven til vores gæster, så gør vi det. Men indtil da, så håber vi på det bedste for vores fuglepar. 

Vil du også gerne følge med i denne spændende proces, kan du se vores videofilm, som vores dyrepasser har optaget. Du kan se hele videoen på Facebook og Instragram. Du er altid velkommen til at spørge vores dyrepasssere, hvordan det går med vores trompeter næsehornsfulge. Du kan også læse mere denne fugl på vores hjemmeside under havens dyr. Se evt. her

Publiseret 21.04.2021